Top

Informatieve tekst schrijven voor leken (Stappenplan!)

Informatieve tekst schrijven

Informatieve tekst schrijven voor leken (Stappenplan!)

Je wilt een informatieve tekst schrijven over een juridisch onderwerp. De doelgroep heeft amper kennis van het onderwerp en ook snappen ze weinig van de juridische wereld. Hoe schrijf je zo’n tekst voor leken? Ik deel een stappenplan!

Met de informatieve tekst wil je bepaalde informatie delen met je doelgroep. Belangrijk is dat je tekst correct is en dat je deze in begrijpelijke taal schrijft. Dit is hoe je een informatieve tekst schrijven aanpakt!

Informatieve tekst schrijven voor je doelgroep

1. Wat wil ik vertellen?

Voordat je de tekst schrijft wil je weten welke informatie je deelt. Of het nu gaat om een artikel, brochure, flyer of blog: je hebt een bepaald doel voor ogen. Schrijf op welke informatie je wilt delen.

2. Hoe vertel ik het?

Als advocaat of jurist deel je in een informatieve tekst vaak oplossingen voor een juridisch probleem. Bijvoorbeeld: wat doe je als je het niet eens bent met een beslissing op bezwaar.

Leg in duidelijke taal uit, dus zonder je te verstoppen achter wetsartikelen, wat de lezer wil weten. En geef ook aan wat de lezer kan doen. Bijvoorbeeld de gemeente bellen, of contact met jou opnemen.

3. Taalgebruik

Let op je taalgebruik! Een leek begrijpt het vakjargon niet. Schrijf in korte zinnen. Ga niet te diep in op de materie, de hoofdlijnen zijn prima. Als de lezer denkt: dit is inderdaad waar mijn probleem over gaat, kunnen ze na het lezen van de tekst contact opnemen met jou over hun specifieke probleem.

4. Inleiding

In de inleiding zet je welk probleem je behandelt. Waar gaat je tekst over en wat weet de lezer na het lezen van deze tekst? Zeker bij online teksten heeft de lezer weinig concentratie. Zorg er daarom voor dat de inleiding kort, bondig en pakkend is!

5. Nalezen

Lees je tekst na. Of beter nog, vraag aan iemand uit jouw doelgroep om de tekst te lezen. Begrijpt die persoon de tekst? Vaak heb je zelf teveel kennis om goed in te schatten of jouw doelgroep de tekst snapt.

Wil je een informatieve tekst schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem contact met mij op!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.