Top

Juridische vaktermen vermijden in een tekst

Juridische vaktermen

Juridische vaktermen vermijden in een tekst

Als je een juridische tekst schrijft, dan wil je dat deze zo helder mogelijk is. Het gebruik van juridische vaktermen komt de tekst vaak niet ten goede. Zeker voor een leek is het niet mogelijk om de nuances uit een tekst te halen en om te begrijpen wat de boodschap echt is. Juridische vaktermen vermijden is daarom aan te raden.

Ik een aantal tips over hoe je het gebruik van juridische vaktermen vermijdt bij het schrijven van een juridische tekst.

Juridische vaktermen vermijden doe je zo

  1. Bepaal eerst je publiek: schrijf je een artikel dat bedoeld is voor advocaten, dan kunnen die vaktermen niet zoveel kwaad. Maar schrijf je een tekst die bedoeld is voor een breder publiek, dan wil je juridische vaktermen vermijden.
  2. Stel daarna vast wat het doel van je tekst is. Op die manier wordt duidelijk wat je de lezer wilt vertellen.
  3. Vervolgens bepaal je welke vaktermen je waarschijnlijk gaat gebruiken.
  4. Daarna ga je na of jouw doelgroep deze vaktermen begrijpt. Ga er vanuit dat dit niet zo is.
  5. Veel woorden zijn vaktermen. Neem het woord “eigendom”. Als jurist weet je precies wat dit inhoudt. Maar voordat jij aan een juridische opleiding begon, hield eigendom waarschijnlijk in dat je een voorwerp in je bezit had.
  6. Als er vaktermen zijn die je echt niet kan vermijden, geef dan een duidelijke omschrijving van deze term. In de tekst, of in een infokader.
  7. Schrijf de tekst zo helder mogelijk. Maak gebruik van korte, actieve zinnen en vermijd dure woorden.
  8. Laat de tekst nalezen door iemand die geen verstand heeft van jouw vakgebied. Stel achteraf vragen om na te gaan of de boodschap duidelijk is.

Hulp nodig bij het opstellen van je tekst? Juridisch Tekstbureau schrijft juridische teksten voor jou! Meer lezen over het vermijden van ingewikkeld taalgebruik kan in deze blog.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.